Luminozitatea sunetului cântat

Luminozitatea sunetului cântat

Ultimul capitol ce ține de producerea sunetului în tehnica vocală se referă la culoarea sunetului emis de voce, la luminozitatea sunetului. Sunt situații în care piesa cere un sunet mai luminos, alteori este nevoie de sunete mai închise, mai cupolate (acoperite). Formarea culorii sunetului se realizează fără un efort special, ci doar prin închiderea sau deschiderea gurii, mișcările controlate ale buzelor, acoperirea sau descoperirea dinților, strângerea maxilarelor sau coborârea maxilarului inferior, sau ridicarea pomeților printr-un zâmbet.

Ce este mai complicat în acest capitol este că în anumite situații, mai ales în cazul extremelor ambitusului: grav sau acut, sunt vocale care trebuie să fie modificate pentru ca ele să sune bine în acele registre și în funcție de emisia aleasă. Aici deja vorbim despre reglaje foarte fine la nivel auditiv și necesită studiu chibzuit, mai ales când vorbim de registrul acut.

Trebuie să avem în vedere că interpretarea vocală nu trebuie să fie un chin! Cântatul trebuie executat pe o zonă de confort! Obișnuiți-vă să găsiți cea mai firească poziție pentru musculatura folosită în cântat și nu încercați să faceți mișcări ale gurii care să suplinească alte funcții ale aparatului fonator, pentru că nu veți reuși să cântați decât într-o manieră chinuită și veți simți tot timpul disconfort la nivelul gâtului. Adele este un artist care poate fi dat că exemplu când vorbim atât de culoarea sunetului, dar mai ales de modificarea vocalelor pentru ca sunetul să fie la cea mai bună calitate. Ex: atacă vocală „A” cu „H” în față (în loc de I în engl. cânta hai ). În acut elimină vocala „i” și trece la următoarea „Ă” ca să-l poată plasa în belt și să nu se închidă gâtul prin coborârea palatului moale, și exemplele pot continua.

Concluzie

Concluzia este că vei reuși să cânți într-o manieră foarte comodă și firească, ascultătorul având ocazia să asculte o voce extrem de echilibrată și foarte caldă. Pentru un mai bun control, recomand studenților meu studiul în oglindă și corectarea permanentă a mișcărilor musculare de la nivelul fetei. Nu uitați că dacă există crispare la nivelul feței, există de asemenea încordare și în interiorul aparatului fonator, de aici și expresia „cânți din gât”. De ce este important acest capitol: pentru că luminozitatea sunetului definitivează un stil vocal și aduce un plus de culoare interpretării.

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: