Vocal coaching

De ce avem nevoie de vocal coaching? Antrenorul de voci, profesorul de canto sau vocal coach-ul este persoana din spatele unei voci.

Este bine să avem vocal coach? Experții ne spun că este o condiție necesară dacă dorești să ajungi să lucrezi la un nivel profesionist.

Cu ce se ocupă de fapt un vocal coach? Dacă la început pune bazele unei tehnici vocale corecte, tot el caută apoi să cizeleze și să formeze stilul vocal al interpretului în funcție de particularitățile vocii și personalității lui.

Antrenorul de voce activează câteva paliere de cunoaștere și expertiză:

Cursuri Canto - Vocal coach

Un vocal coach va avea o metodă de predare bine structurată și o schemă cronologică a intervalelor de timp necesare pentru memoria musculaturii aparatului fonator. Adică, fiecare element vocal, emisie, dar mai ales stil vocal în care va dori să încadreze artistul cere un timp anume pentru implementare.

În situații des întâlnite, unii elevi învață să execute vibrato în 5 minute, iar altora le ia mai mult de o lună învățarea aceluiași element. Unii înțeleg emisia de piept de la primul curs și o pun în practică imediat, iar alții reușesc abia dupa trei săptămâni de studiu.

Misiunea unui vocal coach este să știe ce „butoane să apese” pentru ca informația, dar mai ales execuția anumitor elemente să se fixeze în cel mai scurt timp. De asemenea, pentru definirea stilului vocal este necesară o perioadă medie de timp ca să înțeleagă ce execuție vocală este în avantajul artistului său, adică ce emisie, combinație de emisii sau ce efecte vocale îl reprezintă cel mai bine.

Este o muncă ce antrenează atenția la detalii, cu resurse de răbdare și efort, studiu și căutări, dar mai ales implicare din partea ambelor părți.

Un bun vocal coach trebuie să realizeze niște reglaje foarte fine pentru ca vocea artistului să sune la maximum de capacitate.

Un exemplu bun este că atunci când artistul înregistrează într-un studio profesional o piesă, el trebuie să aibă imediat soluții pentru ca vocea să sune perfect.

Fie că vorbim despre o deformare a unei vocale sau adăugarea unui vibrato fin pe final de frază sau de plasarea unui anumit efect vocal pentru ascunderea unei probleme legate de text sau orice alt artificiu pentru ca vocea artistului să sune impecabil, un vocal coach trebuie să vină imediat cu soluția minune!

Artiștii au trăiri intense, sunt oameni cu multă personalitate, dar sunt extrem de sensibili și vulnerabili. Un vocal coach trebuie să aibă maturitatea și tactul necesare înțelegerii artistului și poveștii lui. Nicio poveste nu seamănă cu cealaltă și o neînțelegere a problemelor psihologice ale artistului poate duce la nerezolvarea unor probleme profesionale sau la neaducerea unei voci la capacitatea ei maximă.

Artistul trebuie convins că problemele personale, frustrarea sau inhibiția duc la limitarea capacităților creative și vocale și în general aceste probleme ar trebui rezolvate pentru ca el să se poată exprima artistic.

Rolul unui vocal coach este de a depista aceste probleme și a ajuta în corectarea lor, de a încuraja artistul și a-l sfătui, chiar dacă este nevoie de mai multă empatie sau de implicare emoțională atât cât este necesar, pentru ca el să depășească aceste obstacole.

Progresul artistului în devenire sau al celui consacrat trebuie să fie măsurabil de la o lecție la alta. Dacă nu există evoluție într-un interval mare de timp, înseamnă că metoda sau repertoriul ales nu sunt potrivite vocii sau relația de comunicare nu funcționează.

Vocal coach-ul și terapia vocală

Un vocal coach va evalua sănătatea corzilor vocale încă de la prima interacțiune cu elevul. La prima audiție, înainte de a asculta vocea cântată, profesorul de canto adresează o serie de întrebări și ascultă răspunsurile rostite de elev, încercând să simtă dacă există vreo disfuncție a corzilor vocale sau o boală deja instalată la nivelul lor.

Corzile vocale funcționează identic, fie că se emite un sunet cântat sau vorbit. Se pot depista disfonii cu insuficiență glotică, noduli pe corzi, schiță de noduli, sinuzită cronică cu vegetații sau polipi.

Prima recomandare a unui vocal coach este să se adreseze unui medic foniatru pentru a primi un diagnostic exact și să urmeze tratamentul prescris de specialist. Abia după perioada de refacere, intervenție chirurgicală sau tratament, pe baza diagnosticului putem începe lucrul cu vocea. Practic încercăm să corectăm cauza ce a dus la instalarea bolii corzilor vocale. Profesorul de canto trebuie să îi învețe tehnica de vorbire sau de cântat corectă pentru a nu mai ajunge în astfel de situații limită.

În concluzie, un vocal coach trebuie să fie meticulos, exigent în cerințe, un om de încredere, care să trăiască alături de experiențele artiștilor, să fie generos în a da sfaturi, să înțeleagă vârsta cu specificul ei, fie că artistul are 10 ani, sau se află la pubertate sau tocmai a trăit o dramă sau a trecut printr-o experiență frumoasă pe care dorește să o împărtășească cu omul lui de încredere: profesorul de canto sau antrenorul de voce!

Pășeam nu cu mult timp în urmă în acest loc, ușor arogant și cu un sentiment de autosuficiență. Tot ce îmi doream era să corectez „mici detalii”. Nimic mai fals!!! Pentru prima dată am aflat ce sunt alea emisii, să nu mai vorbim de respirație, efecte și lista poate continua. Sunt sigur că mai am multe de învățat! Nu puteam înțelege asocierea termenului de „familie” cu o școală de canto. Mi se părea o exprimare hiperbolică preluată cumva din corporații… Și iar am realizat că greșisem! Practic, la baza acestui concept al Școlii de Canto Art Music, stă pasiunea fiecărui profesor pe care o pune în a „educa” vocile elevilor lor. Tehnica bine pusă la punct, sunetul impecabil, proiectarea versurilor pe LCD, toate te fac să te simți norocos că ai ales această școală. Un ultim aspect pe care doresc să-l punctez este profesionalismul. Nu am văzut în viața mea atâta devotament și exigență. Și să nu uităm de răbdare… au muuultă. Personal, sunt extrem de mândru că fac parte din această familie, pentru că am evoluat enorm, într-o atmosferă deosebită, (îmi aduce aminte de momentele acelea în care se reunește familia de Crăciun) pentru că am cunoscut oameni minunați și generoși. Concluzionând, Art Music, mulțumesc!

Rareș Popa, student UMF Carol Davila
Am intrat pe ușa Școlii de Canto Art Music și m-a întâmpinat Mădălina Cârcotă, o tipă extrem de cochetă, dar drăcoasă… Al naibii de drăcoasă, la modul că nu se joacă, frate! Ori faci lucrurile ca la carte și muncești ca să fii the best, ori îți iei băgăjelul și pleci! Mai simplu de atât nici că se poate! Au urmat ore întregi de muncă și când spun „muncă” înseamnă muultă muncă! Acasă și la școala de canto! „A”-ul nu suna a „a”, ci mai degraba a un „ă” obosit, emisie de piept zero barat, nu tu belt, nu tu nazal, o voce de cap vai de capul ei…nu vreau să intru în prea multe detalii tehnice, cunoscătorii știu despre ce vorbesc! Mădă m-a ajutat să descopăr că am o voce puternică, prea puternică, aș zice eu, având în vedere că lucram de ceva vreme ca să o mai…moderăm, la naiba! Sincer, nu știu câți alți profesori s-ar fi înhămat să lucreze cu o încăpățânată ca mine. O încăpățânată disfonică mai presus de toate (pentru cei ce nu știu, disfonia este o tulburare de natură fonatorie, vocea este slabă, spartă, răgușită, iar pacientul întâmpină dificultăți atunci când trebuie să emită sunete cu tonalitate modificată). Oricum, mai am multe de învățat, dar parcă altfel e când pornești la drum în doi și nu de unul singur! Cei care mă cunosc știu că e greu să auzi o laudă din gura mea! Și nici reclamă gratuită nu fac, că doar, deh, am învățat asta prea bine, când am lucrat în televiziune! Dar femeia asta chiar merită toate cuvintele de laudă pentru ceea ce a făcut și sunt tare mândră! Mai mult de ea decât de mine! E tare ca Profă, e tare ca OM (are o poveste spectaculoasă de viață), dar vă las pe voi să o descoperiți singuri pentru că Mădălinei nu-i plac dulcegăriile!

Ramona Ilie