Tehnică vocală

Muzica Pop a înregistrat o popularitate imensă în ultimele decenii, devenind un obiect de studiu în foarte multe țări care au o industrie a show-biz-ului foarte dezvoltată.

Firesc, au apărut metode de predare specifice, specialiști care și-au impus metodologia și cercetători ca în orice domeniu. Tehnica vocală sau cântatul pop/clasic evoluează, se descoperă noi efecte și termeni care vin în ajutorul celor care doresc să urmeze o carieră în muzica vocală.

Inovația în canto pop sau canto muzică ușoară este continuă și surprinde prin produsele de excepție care scriu istoria muzicii pop.

Termenii pe care-i studiem și care definesc modalitatea prin care se poate emite un sunet:

Cursuri Canto Tehnica Vocala

Fiecare Vocal Coach sau profesor de canto va exemplifica și va învăța elevul să execute corect toate emisiile vocale.

Prin parcurgerea acestor etape: emisii, respirație, efecte vocale și luminozitatea sunetului aveți premisele unei tehnici vocale complete și sănătoase.

Informația, conștientizarea și execuția corectă a tuturor elementelor, dar și cunoașterea anatomică a aparatului fonator sunt esențiale și stau la baza tehnicii vocale.

Cum ne asigurăm că deținem o tehnică vocală completă și sănătoasă?

Există patru moduri în care putem emite sunete cântate sau vorbite: voce de cap, piept, nazal sau belt. Prin execuția lor corectă putem fi cunoscătorii unei tehnici vocale sănătoase!

Cathrine Sadolin în tratatul ei „Complete Vocal Technique” redenumește termenii pentru cele patru emisii vocale în moduri: neutral, curbing, overdrive și edge. Se referă la aceleași tipuri de emisii, însă e o diferență de terminologie. Studenții se vor familiariza cu acești termeni pe măsură ce învață și aplicarea emisiilor alternativ în cântat.

Ce genuri muzicale folosesc preponderent cele patru emisii?

În canto pop sau canto muzică ușoară, dar și în alte genuri muzicale precum jazz-ul sau musical-ul, se folosesc toate cele patru emisii, iar printr-o abordare bună a tehnicii vocale aceste emisii se împletesc.

Așa cum există trecerea de la voce de cap la voce de piept și invers, cu care majoritatea este familiarizată, așa există și alte schimbări de emisii: din nazal în belt, din piept în nazal, din nazal în cap, etc.

Secretul unei fraze muzicale frumoase constă în alternanța armonioasă a emisiilor vocale. Cine poate executa corect cele patru emisii separat, dar și alternându-le, poate spune că deține secretul interpretării și ușurința de a aborda un repertoriu bogat și de dificultate mare.

Un alt capitol important din tehnica vocală este respirația. Este extrem de important să știm cum să folosim mușchiul diafragmei pentru susținerea sunetului și a frazei muzicale.

Efectele vocale se execută fie prin mișcarea laringelui, așa cum este vibrato, fie prin alternarea rapidă a emisiilor chest-head și head-chest așa cum este break vocal și yodlerul.

O altă modalitate este închiderea și deschiderea rapidă a corzilor vocale, efect care se numește vocal fry sau creak.

Down slash, up slash, atacul de glotă, sunt de asemenea efecte vocale ce se folosesc pentru atacarea sunetului sau închiderea lui. Pentru muzica rock se folosesc foarte des distortion, grunt, rattle sau screams.

Ultimul capitol din tehnica vocală o reprezintă luminozitatea sunetului prin deschiderea gurii sau închiderea acestuia, printr-un simplu zâmbet pentru un sunet luminos sau prin cupolarea sunetului și închiderea gurii pentru un sunet închis (dark) sau cântatul cu maxilarele închise pentru un sunet agresiv.

Tehnica vocală pe înțelesul fiecăruia
Află cum se execută corect aceste emisii, caracteristicile lor sau ce ambitus se poate folosi pentru fiecare dintre ele și ce artiști cântă preponderent în aceste moduri.
Detalii în articolele de pe blog

Terapie vocală

În colaborare cu Doctorul Cristian Ioniță de la Spitalul ORL Panduri secția Foniatrie, la Școala de Canto Art Music am creat un program special de terapie vocală pentru persoane cu disfuncționalități ale aparatului fonator.

Fie că vorbim despre cântăreți sau actori cu probleme la nivelul corzilor vocale sau despre persoane care prin natura meseriei își suprasolicită vocea foarte mult, încercăm pe baza unui diagnostic și al unui tratament adecvat prescris de medicul specialist să venim în ajutorul pacienților cu îmbinarea terapiei vocale prin exerciții specifice de corectare a emisiilor vocale cântate sau vorbite.

În afara terapiei vocale recomandăm și un program de igienă vocală necesar unei meserii care are la bază folosirea aparatului fonator.

Vom lucra împreună la:

  • corectarea emisiilor prin exerciții de vorbire cu intonații diferite
  • în cazul cântăreților, următoarea etapă este de corectare a emisiilor pe sunete cântate și exersarea în registrele care pun probleme vocii
  • relaxarea musculaturii în timpul exercițiilor vocale
  • este important ca reeducarea mișcărilor musculare să fie făcută doar în prezența și cu ajutorul terapeutului vocal, pentru început fiind interzis studiul individual acasă!
  • după perioada de recuperare și implementarea corectă a emisiilor vorbite/cântate, mișcările musculare devin automatisme, iar elevul poate relua studiul
  • terapia vocală poate dura de la 1 lună la 12 luni, în funcție de problemele constatate dar și de receptivitatea și reacția fiecărui cursant la informație și execuția exercițiilor din programul de terapie vocală
Cursuri Canto - Terapie Vocală
Mădălina, you are the best!
Am venit la studioul Art Music cu grave probleme vocale, de dicție, de emisie….eram a huge mess…Pasiunea uriașă pentru muzică, profesionalismul Mădălinei și nebuna mea încrâncenare au fost ingredientele care au condus la etapa actuală în care sunt: DA, pot cânta! Nu aș fi reușit fără Mădălina și, credeți-mă, știu ce spun: anterior am fost la mai mulți profesori de canto și de la noi, și din State… niciunul dintre ei nu deținea tehnica de succes a Mădălinei Cârcotă și, la fel de important, pe lângă faptul că este o profesionistă desăvârșită, ea are un caracter minunat: corectă, prietenoasă, iar ceea ce face este fără niciun compromis! Îmi voi continua acest vis frumos alături de echipa Art Music. Am avut curaj și am avut noroc! Mădălina, îți mulțumesc din suflet!

Anca Vasile, branding manager Montblanc, pop singer
Întâlnești în viață oameni de care te legi dincolo de cuvinte. Sunt oameni care parcă sunt făcuți pentru sufletul tău. Un astfel de om este Mădălina Cârcotă pe care o recomand din toată inima. Puțini sunt profesorii care predau cu suflet, dar și mai puțini sunt aceia pentru care se poate folosi sintagma „om cu har”. Mădălina este unul dintre aceștia. Un profesor care își pune sufletul pe tavă cu fiecare lecție de canto și care știe să aducă acea strălucire în ochii elevilor săi cu fiecare piesă învățată. Cu respect, admirație și prietenie!

Carmen Drăgan, mama Alexiei