Ce este un Vocal Coach?

Ce este un Vocal Coach?

Antrenorul de voci, profesorul de canto sau Vocal Coach-ul este persoana din spatele unei voci. Este bine să avem vocal coach? Este o condiție necesară dacă dorești să ajungi să lucrezi la un nivel profesionist.

Cu ce se ocupă de fapt un Vocal Coach?

Dacă la început pune bazele unei tehnici vocale corecte, ulterior el caută, cizelează și formează stilul vocal al interpretului în funcție de particularitățile vocii și personalitatea lui.

Calitățile unui Vocal Coach ar trebui să fie următoarele:

 

Cunoașterea unei tehnici vocale corecte și știința de a o preda

Ca Vocal Coach, este foarte important să ai o metodă de predare bine structurată și o schemă cronologică a intervalelor de timp necesare pentru memoria musculaturii aparatului fonator. Adică fiecare element vocal, emisie, dar mai ales stil vocal în care vrei să încadrezi artistul cere un timp anume pentru implementare. Exemple: am elevi care au învățat să execute vibrato în 5 min, iar alții care au învățat același element în 2 luni. Unii înțeleg emisia de piept de la primul curs și o pun în practică imediat, iar alții reușesc abia într-o lună. Practic, un Vocal Coach trebuie să știe ce butoane să apese pentru ca informația, dar mai ales execuția anumitor elemente, să se fixeze în cel mai scurt timp.

De asemenea, pentru definirea stilului vocal este necesară o perioadă medie de timp ca să înțelegi ce execuție vocală este în avantajul artistului tău, adică ce emisie, combinație de emisii sau ce efecte vocale îl reprezintă cel mai bine pe artistul tău și vocea sa.
Este o muncă foarte migăloasă, cu resurse de răbdare și efort, studiu și căutări de ambele părți.
Evoluția artistului în devenire sau a celui consacrat trebuie să fie simțită de la o ședința la alta. Dacă nu există evoluție într-un interval mare de timp, înseamnă că ceva nu funcționează.

Urechea unui Vocal Coach trebuie să fie experimentată

Un bun Vocal Coach trebuie să realizeze niște reglaje foarte fine pentru ca vocea artistului să sune la maximum de capacitate. Un exemplu bun este că, atunci când artistul înregistrează într-un studio profesional o piesă, el trebuie să aibă imediat soluții că vocea să sune perfect. Fie că vorbim despre o deformare a unei vocale sau adăugarea unui vibrato fin pe final de frază sau de plasarea unui anumit efect vocal pentru ascunderea unei probleme legate de text sau orice alt artificiu pentru ca vocea artistului să sune impecabil, un Vocal Coach trebuie să vină imediat cu soluția minune!

Un Vocal Coach este esențial să fie un bun psiholog

Artiștii au niște trăiri intense, sunt oameni cu multă personalitate, dar sunt extrem de sensibili și vulnerabili.
Un Vocal Coach trebuie să aibă maturitatea și tactul necesare pentru a înțelege artistul și povestea lui. Din experiența mea de pedagog pot să vă spun că nici o poveste nu seamănă cu cealaltă și o neînțelegere a problemelor psihologice ale artistului poate duce la nerezolvarea unor probleme profesionale sau, mai pe înțelesul tuturor, la neaducerea unei voci la capacitatea ei maximă.

Artistul trebuie convins că problemele personale, frustrarea sau inhibiția duc la limitarea capacităților creative și vocale și, în general, aceste probleme ar trebui rezolvate pentru ca el să se poată exprima artistic.
Rolul unui Vocal Coach este de a depista aceste probleme și a ajuta în corectarea lor, de a încuraja artistul și a-l sfătui, chiar dacă este obligatoriu să empatizezi cu el sau să te implici emoțional atât cât este necesar pentru ca el să depășească aceste obstacole.

Vocal Coach-ul și terapia vocală

Ca și Vocal Coach am avut câteva cazuri de artiști care au dorit să se înscrie la cursurile mele și la prima întâlnire, atunci când are loc evaluarea inițială, înainte de a asculta vocea cântată, le adresez o serie de întrebări și încerc să aud dacă există vreo disfuncție a corzilor vocale sau o boală deja instalată la nivelul lor, doar din răspunsurile rostite de ei. Corzile vocale funcționează identic, fie că se emite un sunet cântat sau vorbit.

Am depistat disfonii cu insuficientă glotică, noduli pe corzi, schiță de noduli, sinuzită cronică cu vegetații sau polipi. Primul sfat pe care îl dau este să se adreseze unui medic foniatru cu care țin și eu legătura, să primească un diagnostic exact și să urmeze tratamentul recomandat de specialist. Abia după perioada de refacere, intervenție chirurgicală sau tratament, pe baza diagnosticului putem începe lucrul cu vocea. Practic încercăm să corectăm cauza ce a dus la instalarea bolii corzilor vocale. Profesorul de canto trebuie să îi învețe tehnică de vorbire sau de cântat corectă pentru nu mai ajunge în astfel de situații limită.

În concluzie, un Vocal Coach trebuie să fie meticulos, exigent în cerințe, un om de încredere, care să trăiască alături de experiențele artiștilor, să fie generos în a da sfaturi, să înțeleagă vârsta cu specificul ei, fie că artistul are 10 ani sau se află la pubertate sau tocmai a trăit o dramă sau a trecut printr-o experiență frumoasă, pe care dorește să o împărtășească cu omul lui de încredere: profesorul de canto sau antrenorul de voce!

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: