Scrisoare deschisă… de dragoste

teddy - Scrisoare deschisa… de dragoste

Copil îmbufnat cu părul foarte creț

Am cunoscut-o pe Teddy pe când ea avea 4-5 ani iar eu vreo 24. O aducea mama ei Nicoleta, colega mea, la Filarmonică, din când în când. Avea părul foarte creț și în general era foarte îmbufnată. Neavând copil la vremea aceea, desigur că nu mă puteam raporta la stările unuia ca să-l pot înțelege. Probabil că mai mult decât să-i trec mâna prin zulufi și să-i spun: „Ce scumpă ești!” nu am avut altă interacțiune cu Teo (cum îi spunea mama ei, prescurtare de la Teodora, numele ei real), mai pe scurt la cei 24 de ani ai mei nu eram topită după copii, dar mai ales după unul îmbufnat! Timpul a trecut și nu am mai văzut-o… probabil ea creștea și eu îmbătrâneam!

Mai auzeam de la mama ei din când în când că Teo este un copil rebel și că nu știe cum o să treacă de perioada pubertății cu ea! O compătimeam când îmi spunea că și-a făcut un tatuaj și că nu a avut ce să-i facă! Peste o vreme a venit Nicoleta la mine și mi-a spus: „O mai ții minte pe Teo, fiica mea mai mică? Am vrut să o țin departe de muzică și am dat-o la Liceul Tonitza, însă ea vrea să cânte. Nu vreau să o încurajez pentru că este un domeniu complicat, dar dacă ea vrea… o voi susține! Nu vrei să o asculți și poate o luați la studio să o mai învățați voi câte ceva?”

Orele începeau și se terminau cu Lana

Pe vremea aceea nu aveam o școală de canto oficial deschisă, dar mai aveam vreo doi elevi cărora le predam… ore de canto. Și Teddy (cum îi spun eu)… a intrat în viața mea! Am descoperit o adolescentă frumos educată, cu o engleză vorbită la nivel nativ, avea deja 3 tatuaje și un piercing, verde în cap… sau roz… nu mai știu, iar zulufii din copilărie dispăruseră… erau întinși cu placa.

La prima întâlnire am rugat-o să facem niște vocalize, dar ea mi-a spus că nu înțelege rostul lor și că o obosesc, așa că nu a vrut să facă! Descopeream o voce incredibil de frumoasă, care cânta încet și foarte jos. În general Lana del Rey cânta… tot albumul… Toate orele începeau cu Lana și se terminau cu ea! Nu aveam experiență de pedagog și nici nu știam dacă vreau să fiu pedagog. Nu voiam să mă impun și nici să mă iau la trântă cu ea pentru că sigur mă dovedea! Eu aveam 1,60 înălțime iar ea 1,80! Ea încă mai creștea… eu nu! În general nu făcea nimic din ce îi ceream.

A trecut o perioada lungă de timp până când am putut să o înțeleg, să-i descopăr vocea, muzicalitatea, talentul actoricesc, talentul improvizatoric, tentativele componistice, memoria muzicală incredibilă (știa pe dinafară 2000 de piese!), în două cuvinte personalitatea artistică ce începea să capete contur.

Învață-mă să cânt!

După un an de tatonări de ambele părți și pentru că la toate orele de canto o cicăleam și îi spuneam că trebuie să învețe să cânte și în acut nu numai în grav și că în general trebuie să-și pună la punct tehnică vocală, într-o zi a venit la studio și mi-a spus: „Mădă, învață-mă să cânt! Voi face tot ce-mi vei cere!” Și de atunci ne-am apucat de treabă. Eu începeam să devin profesor, iar ea începea să devină o voce… fabuloasă! Discutăm ore în șir despre tehnică vocală, descopeream ceva nou, îi arătam, iar ea executa fără contraziceri, ci doar cu multă implicare și mult studiu. Căutam tot timpul soluții pentru vocea ei! Cu microfoanele deschise strigam de sute de ori la ea: „belt, Teddy, belt!”

A fost o perioadă intensă pentru amândouă, o perioadă în care am învățat ce este tehnica vocală completă și modernă, o perioada la maximum de constructivă. Aveam din ce în ce mai mulți elevi și îmi dădeam seama că mi-am descoperit vocația! Eram în fiecare zi tot mai obosită și tot mai fericită. Teddy nu mi-a arătat în tot acest timp că apreciază sau realizează evoluția ei vocală, dar într-o zi a venit la mine și mi-a zis: „Mădă, ce ai făcut cu vocea mea?” A fost cel mai frumos compliment pe care-l primisem în viață mea!

Acum Teddy a mea are 6 tatuaje, 3 piercing-uri, părul albastru și o voce perfectă!

Pentru că am avut parte de încrederea ta, am avut șansa să șlefuiesc o voce ca a ta și pentru că te-am avut alături în acești frumoși cinci ani, îți mulțumesc, TeddyK!

Love you!

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: