Am primit acum o săptămână un mesaj pe e-mail. Inițial m-am speriat pentru că titlul era cam agresiv, dar după ce l-am citit… gânduri nostalgice mi-au trecut prin cap, de pe atunci când și eu credeam aceste lucruri! Tehnica pop îmbolnăvește corzile vocale? Adevărat sau fals, mituri și neștiință…
Iată mesajul primit!
„Atacul profesorilor de belcanto!”
Bună ziua, am avut o discuție cu o doamnă profesoară de canto mai strictă din punctul acesta de vedere, spunându-mi că tehnica impostată de belcanto a fost dintotdeauna și este cea mai naturală și corectă tehnică pentru cântat, spunând că cea de pop este foarte nesigură și nefirească cântatului. Indiferent dacă susținem cu diafragma și sunetul iese natural, ea tot susține că e o tehnică nefirească, ce duce la pierderea vocii.
Va rog, lămuriți-ne și pe noi care-i diferența dintre tehnica belcanto și cea de pop și de ce nu e riscantă cea de pop? Poate mai sunt și alții în situația mea și ar fi păcat să rămână cu întrebări.
Cu respect și stimă,
Alexandru M
Răspunsul meu
Bună Alexandru,
Îți mulțumesc pentru mesaj și te felicit că ești pasionat și cauți răspunsuri la întrebările tale.
Îmi permit ca la întrebarea ta să răspund mai pe larg în acest articol pe blogul meu. E o întrebare de nota 10!
Unde se află corzile vocale?
În primul rând orice profesor de canto ar trebui să știe unde se află corzile vocale! Răspunsul: „se află în gât” nu este suficient! Asta este prima întrebare pe care o pun tuturor studenților mei sau profesorilor care vin la interviu și celor care vor să predea sau să cânte canto pop. 99% dintre ei NU știu răspunsul! Este exact ca și cum un chirurg ar începe operația fără să cunoască anatomia corpului omenesc! Riscant, nu?
Corzile vocale se află la baza superioară a laringelui, mai exact și pe înțelesul tuturor, aproape de baza inferioară a limbii și aproape de luetă (omuleț). Corzile vocale nu sunt poziționate în mijlocul gâtului și nici în josul lui, ci foarte sus în gât! Scuze pentru limbajul neacademic, dar vreau să înțeleagă toată lumea.
Cum funcționează corzile vocale?
În al doilea rând, orice profesor de canto trebuie să știe cum funcționează corzile vocale și cum se produce sunetul! Răspunsul este foarte simplu.
În momentul inspirării aerului ele se deschid pentru ca aerul să pătrundă, apoi ele se închid și, cu ajutorul mucusului și vibrațiilor lor, se produce sunetul. Fie că sunetul este vorbit sau cântat în voce de cap (falsetto), impostat, neimpostat, în voce de piept, în emisie nazală, în belt, pe un sunet grav sau pe un sunet acut, corzile vocale se închid și se deschid. Emisiile vocale, fie din tehnică de belcanto, fie din tehnică din canto pop, nu aduc nici o schimbare la nivelul funcționării corzilor vocale.
Diferența de închidere a corzilor vocale este dată doar de înălțimea sunetului (mai grav sau mai acut). Tehnica de producere a sunetelor, indiferent de emisia în care sunt ele produse, ține de musculatura aparatului fonator (a laringelui), a cartilagiilor, a vălului palatin etc. Adică în funcție de modul în care cântăm (emisia) se folosesc alți mușchi din aparatul fonator! De aceea și senzațiile pe care le avem în timpul cântatului sunt diferite de la o emisie la altă.
Tipuri de emisii
Dacă în belcanto sau canto clasic se folosește în proporție de 98% doar emisia de cap (falsetto) și tehnică impostației, în pop music folosim 4 tipuri de emisii, plus una intermediară. Acestea sunt: head voice (vocea de cap sau falsetto pentru vocile bărbătești) la care vocea este trimisă în cutia de rezonanță a capului, chest voice sau vocea de piept, la care vocea este trimisă în cutia de rezonanță a toracelui (pieptului), nazal voice și belting voice (emisiile mixte) la care vocea este trimisă concomitent și în cutia de rezonanță a capului și în cea a pieptului. Problemele patologice de la nivelul corzilor vocale, fie că vorbim de o simplă disfonie sau mai grav de noduli, nu apar din cauza schimbărilor de emisie din canto pop, ci din cauza proastei execuții a emisiilor folosite.
Mai exact, neștiința folosirii musculaturii în timpul cântatului, indiferent de emisia vocală, duce la îmbolnăvirea corzilor din cauza presiunii la care sunt supuse și din cauza proastei funcționări a aparatului fonator! Adică, fie că ești cântăreț de clasic sau de pop, jazz sau musical, dacă în tehnica dobândită cu ajutorul unui antrenor de voci sau autodidact fiind nu reușești să execuți corect emisiile în care cânți… tot la medicul foniatru ajungi, mai devreme sau mai târziu.
Cunosc nenumărate cazuri de artiști lirici (canto clasic) cu probleme grave la nivelul corzilor vocale. Deci… chiar dacă au cântat belcanto sau au studiat canto clasic, tot și-au îmbolnăvit corzile vocale din cauza folosirii deficitare a musculaturii în emisia de cap! La celălalt pol, cunosc nenumărați artiști de muzică ușoară sau pop care cântă de o viață în toate emisiile posibile și cu toate efectele vocale, inclusiv distors și care nu au avut probleme din cauza cântatului.
Concluzie
În concluzie, nu eu am inventat sau descoperit aceste lucruri, eu doar am studiat, am citit și m-am documentat din tratate de tehnică vocală demult scrise de profesori de canto sau medici foniatri. Nu este teoria mea că emisiile din canto pop NU te lasă fără voce, sunt certitudini demult descoperite și știute.
Dragi profesori de canto clasic sau pop, pentru sănătatea vocală a studenților sau elevilor dumneavoastră, citiți, studiați și învățați! Chiar dacă ați terminat la Conservator canto clasic, nu este suficient pentru ca dumneavoastră să predați canto pop!
Poate că par arogantă și îmi cer scuze pentru asta, dar eu susțin și cursuri de terapie vocală pentru artiști cu disfonie, schiță de noduli sau noduli la nivelul corzilor din cauza proastei tehnici învățate în școlile de canto, de stat sau private, din țară sau din București și vreau să va spun că este foarte, foarte, foarte greu atât pentru mine ca profesor, dar mai ales pentru artist, să reparăm ceva stricat din neștiință!