Ce este tehnica vocală?

Ce este tehnica vocală?

Ce este tehnica vocală?

Tehnica vocală este metoda folosită de artiști (cântăreți sau actori) pentru a emite sunete în timpul unei prestații artistice.

Dacă pentru actori este ceva mai simplu de asimilat tehnica vocală „vorbită”, la cântăreți lucrurile se complică. Tehnica vocală îmbină cele 4 tipuri de emisie cu efectele vocale, dar și cu luminozitatea sunetului.

Cele patru tipuri de emisie sunt:

1. Head voice – Vocea de cap sau falsetto (pentru bărbați) – o emisie nonmetalică

2. Chest voice – Vocea de piept – half metalic sound

3. Belting voice – metalic sound – dublă rezonanță (emisie mixtă)

4. Nasal voice – metalic sound – dublă rezonanță (emisie mixtă)

În funcție de emisia vocală în care alegem să cântăm sau combinând aceste emisii și adăugând efecte vocale, vibrato, vocal fry (sau creaking), distors etc, putem crea o frază muzicală cântată. Cu cât îmbinarea emisiilor și a efectelor este executată mai armonios, fără a face nici un efort vocal, cu atât interpretarea este mai reușită. Teoretic pare simplu practic însă… În cadrul orelor de canto, fiecare element vocal trebuie studiat separat, conștientizat și executat într-o manieră sănătoasă.

Tehnica vocală este un antrenament corect făcut, pentru ca mușchii care alcătuiesc aparatul fonator să se miște la început într-o manieră conștientă, dictată de cursant sau profesor, iar mai târziu aceste mișcări să devină reflexe, după ce mușchii memorează mișcările necesare emiterii sunetelor cântate („memoria mușchilor”).

Am încercat să condensez cât mai mult posibil subiectul „tehnică vocală”, pentru că sunt mulți termeni care în general pot fi explicați cu ușurință ajutându-ne de exemplificare.

Pentru întrebări sau lucruri neînțelese, vă aștept la adresa madalina@artmusic.ro, accesând site-ul nostru www.cursuri-canto.ro sau, de ce nu, la www.artmusic.ro.

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: