Plictisitoarele Vocalize…

Plictisitoarele Vocalize...

Este bine să-ți încălzești vocea înaintea studiului sau înaintea unei/unui audiții/concert prin vocalize?

Imaginează-ți că un atlet are de alergat în finala de 100 de metri la Olimpiadă și că intră pe pista de concurs fără să facă o încălzire prealabilă. Ce crezi că va păți? După cinci pași va face întindere musculară și abandonează cursa!

Corzile noastre vocale sunt doi mușchi foarte subțiri și sensibili și DA, au nevoie de încălzire! În afara corzilor vocale, în timpul cântatului folosim multe grupe de mușchi pe care este important să le încălzim înainte de a începe cântatul propriu-zis.

După cum probabil știi, succesiunea vocalizelor se face progresiv, de la registrul grav până la registrul acut și supraacut. Cu timpul este bine să-ți faci un program de 10 minute cu vocalize pe care tu simți că te încălzești foarte bine și nu te suprasolicită vocal. Plictisitoarele vocalize fac parte din programul de igienă vocală pe care fiecare artist ar trebui să-l respecte cu strictețe!!! Există și varianta încălzirii pe piese mai ușoare la început și apoi pe măsură ce vocea se încălzește să treci la piese mai dificile, însă nu este o variantă profesionistă de lucru.

Concluzie

Așa că, DA, trebuie să faci o încălzire, chiar dacă știu că vocalizele sunt câteodată cam plictisitoare… Pe de altă parte, în orele mele de canto propun artiștilor niște exerciții de tehnică vocală specifice pentru fiecare problemă în parte. Fiecare Vocaliză sau exercițiu trebuie executat pentru a rezolva o anumită problemă de tehnică. Folosesc exerciții pentru vocal fry, egalizarea vocalelor, execuția diftongurilor, atacul de glotă, sau break vocal, exerciții pentru execuția emisiilor sau combinarea emisiilor vocale (head, chest, nasal sau belt) sau vocalize speciale pentru vibrato laringian/hammer vibrato și multe altele foarte interesante. În general nu folosesc vocalizele tradiționale la cursurile de canto pop și adaptez sau inventez în funcție de problema vocală a elevului exerciții sau vocalize specifice.

Dacă dorești să afli ce vocalize folosesc la ore pentru o încălzire ușoară sau de tehnică vocală, te aștept să-mi scrii în continuare pe adresa madalina@artmusic.ro și să vizitezi site-ul nostru www.artmusic.ro.

Spor la treabă!

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: