Belt Voice sau Vocea Strigată

Belt Voice sau Vocea Strigată

Ce este belt voice (vocea strigată)?

Belt voice sau vocea strigată, este cea mai râvnită emisie vocală din canto pop. Similar cu nazal voice, belt voice este o emisie mixtă, o combinație între head voice și chest voice. Caracterul acestei emisii este metalic, adică intensitatea sunetului este foarte mare datorită folosirii rezonatorilor.

Datorită fundamentului solid dat de rezonanța pieptului și a folosirii rezonatorilor (vocea de cap), sunetul în belt voice este foarte puternic, foarte metalic și foarte sigur.

Cum se execută vocea strigată?

În registru grav și mediu, belt voice se poate executa pe toate vocalele, dar în registrul acut această emisie se execută doar pe vocalele E (stay) și Ă (so).

Pentru o execuție corectă în belt, în primul rând trebuie să executăm foarte bine emisiile head voice și chest voice. Maxilarul inferior trebuie coborât mult, iar pomeții ridicați. Deschide gura ca și cum ai mușca dintr-un măr foarte mare (vezi foto articol).

Senzațiile pe care trebuie sa le simțim în belt voice sunt vibrația toracelui și a palatului tare (cerul gurii). Trebuie să se formeze pe palatul tare un „traseu” al sunetului, să simțim cum sunetul își formează un „culoar de trecere”. Tot ca senzație poți să te gândești că ai lipită pe cerul gurii o caramea. Fixează marginile limbii pe molarii de sus, iar vârful sprijinit la baza dinților de jos. Ca să înțelegi mai bine sonoritatea și intensitatea sunetului poți încerca să execuți belt voice strigând cât poți de tare (ca și cum strigi după un taxi): Hei!

Nu trebuie sa simți nici o presiune sau încordare la nivelul laringelui. La primele încercări poți simți o ușoară amețeală din cauza vibrațiilor din zona capului, dar ăsta este un semn bun, așa că nu te speria!

Avantajele belt voice

Actorii folosesc adesea emisia belting pe scenă pentru a se auzi foarte bine până în spatele sălii. Cu o susținere fermă a mușchiului diafragmei și o plasare corectă a sunetului, belt voice este cea mai „convingătoare” emisie vocală. O notă acută cântată în belt te va face să exclami: „wow, ce voce mare!”

O atenție deosebită trebuie acordată când studiezi în belt, pentru că din punct de vedere medical este singura emisie cu limite în acut! La vocile feminine limita maxima superioară este D5 (re2), iar la vocile masculine C5 (do2). Nu depășiți aceste limite superioare, pentru că tot ce este mai sus in aceasta emisie este fatal pentru corzile vocale!

Artiști care folosesc foarte des emisia belt: Pink, Christina Aguilera, Adèle, Jessie J, Luminița Anghel, John Legend, Sam Smith, Katy Perry, Sia, etc.

Deși este o emisie destul de greu de înțeles ca și execuție, odată știute mecanismele ei, va fi cu siguranța emisia ta preferată!

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: