Pauza vocală

Pauza vocală

Musculatura aparatului fonator, dar mai ales corzile vocale au nevoie din când în când de un repaus total.

Când și de ce este necesar, aflați din rândurile de mai jos.

Cele mai dese recomandări de pauză vocală vin de obicei din partea medicului foniatru sau a profesorului de canto, atunci când există o patologie instalată la nivelul coardelor vocale. În cazul simplelor disfonii cu insuficiență glotică (imposibilitatea coardelor de a se închide perfect), lucrurile sunt relativ simple: se prescrie un tratament medicamentos, pauză vocală totală și apoi, dacă este cazul, se recomandă terapia vocală. Terapeutul te ajută să produci sunetele într-o manieră sănătoasă pentru coardele vocale.

În cazul în care disfonia a apărut ca urmare a unei tehnici vocale incorecte de cântat, pauza vocală nu este suficientă. Ea trebuie urmată de corecții la nivelul tehnicii vocale, a problemelor care au dus la instalarea disfoniei. De aici lucrurile se complică pentru că, dacă ești autodidact, trebuie să apelezi la un profesor de canto care știe să-ți rezolve problema sau, dacă deja ai un profesor de canto, trebuie să iei repede decizia de a-l schimba cu unul care știe tehnică vocală!

Nu cânta când ești răcit sau răgușit!

Disfonia vocală mai poate apărea după un episod foarte lung de tuse, sau după ce artistul cântă când este răgușit sau răcit. Disfonia poate fi recunoscută relativ ușor atunci când pe sunetul vorbit sau cântat apare un șuierat, adică anumite sunete produse de corzile vocale sunt dublate de o coloană de aer expirat. Cântatul sau vorbitul disfonic duce, în timp, la complicații mai grave ale corzilor vocale, ele necesitând tratamente sau chiar intervenții chirurgicale mult mai complicate.

Este important să avem o igienă vocală pe care să o respectăm cu strictețe și, chiar dacă nu avem patologii la nivelul corzilor vocale, să ne impunem din când în când câte o pauză vocală, mai ales după o perioadă în care aparatul fonator a fost solicitat foarte mult. Și nu uitați de cei trei de NU din meseria noastră: NU prea sus, NU prea mult și NU prea tare!!!

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: