Fumez și nu mă pot lăsa! Ce șanse am să pot cânta bine?

Fumez și nu mă pot lăsa! Ce șanse am să pot cânta bine?

Dacă mergi la un medic foniatru (specialist în patologiile corzilor vocale) îți va spune să te lași urgent de fumat și să te hidratezi foarte bine! Dacă vii la un profesor de canto… la mine spre exemplu, ți-aș spune că solistica nu face casă bună cu fumatul și că primul pas ar fi să treci de la țigările clasice la cele fără ardere!

Ca fostă fumătoare de țigări clasice pot să-ți spun că vocea începe să se transforme, corzile vocale parcă nu mai vibrează cum trebuie, respirația devine greoaie, secrețiile apar când începi să cânți și te îneci, răcelile sunt lungi și cu tuse productivă ce ține vreo 2-3 săptămâni și în general vocea sună… ca naiba! Explicația este simplă: în momentul inspirării fumului, el trece prima dată exact pe la corzile vocale.

Corzile vocale, așa cum vă spuneam în alte articole, au nevoie ca mucusul de pe ele să fie de o anumită calitate ca să poată vibra și să producă sunete de calitate. Deci inhalarea fumului duce la uscarea lor și la imposibilitatea de a vibra în cele mai bune condiții.

Ca atunci când avem viroză sau tușim, secrețiile coboară și simțim nevoia să ne dregem vocea printr-o lovitură brutală de glotă!!! Concluzia: găsește o alternativă la fumatul clasic pentru început și poate mai târziu reușești să te lași definitiv!!! Hai că se poate!

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: