Două note muzicale, un singur nume: LALA

Doua note muzicale, un singur nume: LALA

Mică, slabă, energică şi enervant de curioasă! O cunoaşteţi pe Lala? Dacă nu, să ştiţi că ea vă cunoaşte! Ştie tot despre oricine şi orice! E vecina mea de mulţi ani, dar vreo cinci ne-am evitat. Ea corporatistă, eu artistă… deci… „incompatibile” mi-am zis! Într-o seară m-am trezit cu ea la poartă să mă întrebe… nu dacă am nişte zahăr, ci dacă predau ore de canto şi la oameni mai „copţi”. M-am uitat în ochii ei, am scanat-o din cap până-n picioare, aşa cum face şi ea de fiecare dată şi am întrebat-o dacă totul e în regulă cu ea!

Are doi copii speciali, un soţ iubitor, iar la vremea aia avea și un job foarte bun! Mi-a zis că nu e în regulă şi că de asta a venit la mine. Hmmm, nu-mi plăcea personajul (care sincer mă cam speria) şi nici povestea, dar am zis hai! I-am spus că mai am vreo doi elevi dar că nu am o şcoală oficial deschisă, dar dacă insistă, o primesc.

Îmi cresc aripi după fiecare oră de canto

Am întrebat-o de ce vrea să facă asta şi cu lacrimi în ochi (prima şi ultima oară când am văzut-o plângând) şi-a început povestea! Concluzia era că în copilărie a cântat, dar nu a studiat muzica într-o școală vocațională, anii au trecut, iar stresul cotidian a obligat-o să-şi caute un refugiu şi de aceea s-a întors la prima dragoste: muzica! Aveam să descopăr în timp povestea ei în multe alte cazuri, însă a ei pe mine m-a marcat definitiv! Era nerăbdătoare să înceapă cursul, obosită la finalul lui şi foarte fericită la plecare! Îmi spunea de fiecare dată că simte că îi cresc aripi după fiecare oră de canto şi că ar fi cazul să-mi deschid o şcoală de canto, pentru că am har pedagogic! Vorbea mult şi cânta!

Era un soi de psihoterapie prin muzică pentru ea, iar pentru mine, începutul unei prietenii şi nu numai atât!
Ideea deschiderii unei şcoli m-a speriat foarte tare şi bineînţeles că la început am respins categoric ideea. Ştiam că nu sunt pregătită să predau. Nu aveam metodă, nu aveam ştiinţă şi în general nu ştiam dacă îmi doream să fac asta! Lala a avut răbdarea şi tactul să-mi predea lecţii de business, iar eu îi predam ei lecţii de canto. Un schimb echitabil pentru mine… pentru ea… nu ştiu!

Ideea site-ului

M-a convins cu greu să-mi facă un site unde să-mi promovez cursurile de canto. Construit şi gândit de ea… pentru că eu nu doream să mă implic în aşa ceva, site-ul avea vreo două poze frumoase şi câteva texte! Când au început să sune telefoanele pentru înscrieri am înţeles cât de important era să ai un site care să aibă un conţinut atractiv. Lala ca şi strateg de business m-a consiliat cu pricepere şi m-a convins că site-ul trebuie să reflecte realitatea şi să nu conţină nimic peste ce pot oferi. A fost o perioadă intensă pentru mine în care mă perfecţionam că pedagog, predam ore din ce în ce mai multe, îmi construiam metoda proprie de predare, studiam din tratate de tehnică vocală, inventam exerciţii specifice pentru tipologii de probleme vocale şi bineînţeles lucram intens la conţinutul site-ului www.cursuri-canto.ro.

Povestea Blogului de muzică

Următoarea etapă importantă a fost construirea blogului pe care scriu şi azi tot sfătuită de Lala. Aici am o poveste foarte drăguţă de spus…

În lungile noastre discuţii, Lala m-a anunţat că îşi va face un blog …în care va scrie articole despre… canto şi experienţele ei muzicale. M-a anunţat foarte sec şi mi-a sugerat că dacă vreodată voi dori să scriu şi eu vreun articol ea se oferă să mi-l găzduiască pe… blogul ei despre Muzică. Puţin contrariată şi confuză i-am urat succes, întrebându-mă în sinea mea… ce va scrie Lala despre Canto?

Au trecut câteva luni, timp în care ideea blogului mă măcina intens… cum să scriu eu articole despre tehnica vocală şi să mi le găzduiască Lala? Şi am început să scriu…3 articole într-o zi şi alte 20 de titluri! I-am trimis mesaj Lalei şi am rugat-o să nu se supere pe mine, dar aş dori să-mi construiască… tot ea bineînţeles, blogul meu personal în care să-mi postez articolele scrise de mine!!! „Bingo” a zis ea!” A durat şase luni şantajul, dar a mers! Ea nu şi-a făcut blog despre Canto nici azi şi nici nu-şi va face vreodată!

Şi dacă la început site-ul Şcolii de Canto era pe pagina a zecea din Google, peste un an era pe prima pagină şi pe prima poziţie! Bilanţul după cinci ani arată cam aşa: peste o sută de cursanţi, opt profesori specializaţi într-o metodă unică de canto pop, sediu nou echipat cu aparatură modernă specifică orelor de canto, un alt site nou terminat anul acesta, două filme de prezentare, şedinţa foto, multe articole noi pe blog şi foarte mulţi oameni care ne urmăresc activitatea şi pun întrebări, alţii care fură conţinut… sau se inspiră de pe site-ul nostru!

Artistă, nu corporatistă

Lala Crizbășianu este azi fondatoarea companiei Online Hub www.onlinehub.ro care se ocupă de strategii de business şi marketing online, dar vine în continuare şi la cursurile de canto!
Succesul colaborării noastre, dar şi a Şcolii de Canto pe care o păstoresc, stă în faptul că avem amândouă aceeaşi pasiune: Muzica, iar limbajul sofisticat din marketing-ul online mi-a fost prezentat cu răbdare, abilitate şi cu mult suflet de o artistă, nu de o corporatistă!

Mulţumesc, Lala! Sunt ceea ce sunt datorită ţie! Respect, admiraţie şi multă preţuire! ❤️

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: