Ce alimente nu avem voie să consumăm înainte de concert?

ce-alimente-nu-avem-voie-sa-consumam-inainte-de-concert

În general nu există interdicții privind alimentele pe care trebuie să le consumăm înainte de concert, din simplul motiv că bolul alimentar nu ajunge la corzile vocale! Cu toate acestea, este bine să evităm înghețata în ziua concertului, dar putem foarte bine să o mâncăm cu o zi înainte.

Chiar recomand studenților mei să consume și alimente reci, pentru a nu crea sensibilitate la nivelul gâtului sau, mai grav, psihoze legate de sănătatea aparatului fonator înaintea concertului.

Cunosc artiști foarte buni care, cu o zi înainte, au făcut laringită sau aveau temperatură doar pe sistem nervos. Imediat după concert erau perfect sănătoși, fără vreo urmă de răgușeală.

Băuturi și medicamente

Sigur că este bine să ne păstrăm tabieturile înainte de concert și să nu încercăm băuturi sau medicamente pe care nu le-am testat înainte. Profesoara mea de canto mânca de fiecare dată în pauza concertului o punguliță de alune prăjite!!!
Există calmante (distonocalmul) care usucă mucoasa sau ne liniștesc atât de tare, încât toate trăirile pe care am dori să le transmitem publicului ne sunt inhibate.

Alcoolul și ciocolata

În ce privește alcoolul înainte de concert, medicii foniatri nu recomandă consumul din același motiv, că usucă mucoasa, dar, dacă aveți un astfel de obicei, eu vă recomand să vă și hidratați cu apă plată imediat după gura de alcool. Nu consumați alcool îndulcit (lichioruri) sau ciocolată pentru că, de asemenea, mucoasa este afectată, saliva transformându-se într-o substanță vâscoasă, greu de curățat în momentul cântatului.

Dacă pe vremuri se foloseau ouăle crude sau ceapa pentru o voce clară (eu am încercat, dar nu am sesizat schimbări), acum există remedii special create pentru mucoasa gâtului și sunt extrem de eficiente. Eu le recomand doar dacă gâtul este foarte obosit sau dacă suntem în mijlocul unei viroze și e musai să cântăm.

De asemenea, dacă avem gâtul inflamat, putem bea un ceai călduț de ghimbir cu miere. Nu consumați băuturi fierbinți!!!

Sper că aceste sfaturi să vă fie de folos! Succes!

Articole pe categorii

Ultimele articole

Share: