Am primit la adresa mădălina@artmusic.ro o întrebare de la Despina Avram de 15 ani din București.
Dragă Mădălina, îmi doresc foarte mult să cant dar nu știu dacă am voce. Prietenii mă încurajează dar… nu știu dacă sunt destul de talentată să fac asta! Pot să învăț singură să cânt?
Este prima întrebare pe care și-o pune cineva care-și dorește să cânte! Am voce?
Răspunsul corect al unui pedagog ar fi că toată lumea are voce pentru că toată lumea are două corzi vocale cu care poate vorbi sau cânta.
Închipuie-ți că te afli în fața unui pian și îți pui același gen de întrebare: „Știu să cant la pian? Nu pentru că nu sunt instruit! Nu am studiat niciodată acest instrument!”
Și vocea este un instrument care trebuie studiat și șlefuit!
Există două variante să faci asta: Să-ți alegi un profesor de canto care să te facă să înțelegi mai repede ce înseamnă să cânți cu vocea și să te instruiască sau să fii propriul tău profesor și să înveți singur cum să-ți șlefuiești instrumentul (această varianta necesită mai mult timp).
Acum să căutăm avantajele și dezavantajele ambelor variante.
Varianta alegerii unui profesor de canto
Avantaje:
Profesorul de canto are întotdeauna o metodă cu care ajută elevul să învețe într-un ritm mai alert și într-un mod structurat tehnică vocală (cu condiția să se priceapă)!!!
Un profesor de canto ar trebui să te ferească de dobândirea unor defecte vocale (ex. Nazalizarea excesivă a vocii vibrato larg, emisii incorecte care în timp uzează corzile vocale etc) sau de suprasolicitarea corzilor vocale și deci… îmbolnăvirea lor!
Este mult mai dificil să repari ceva învățat greșit decât să-ți însușești cunoștințe noi!!!
Dezavantaje:
Profesorul de canto… costă!!!
Deplasarea la sala de cursuri.
Varianta Autodidactului
Avantaje:
Nu costă nimic!!!
Nu pierzi timpul cu drumul spre sală!
Îți organizezi timpul pentru studiu așa cum îți dorești.
Dezavantaje:
Dobândirea unor poziții incorecte de cântat
Îmbolnăvirea prematură a corzilor vocale (disfonii, noduli, etc)
Lipsa unei aparaturi de amplificare a vocii (microfon, stație, etc)
Sugestii
Am fost prima dată autodidact, apoi peste mulți ani am devenit profesor de canto, așa încât pot să îți împărtășesc din ambele perspective cum să alegi cea mai bună variantă pentru tine!
Când am descoperit că vreau să cant nu exista moda profesorului de canto și nici youtube așa încât am început să studiez singură muzică vocală pop ascultând alte voci și încercând să le imit. Mai târziu am terminat canto clasic la Academia de Muzică din București și mult mai târziu m-am specializat în predarea cursurilor de canto pop. Abia atunci am înțeles diferențele în alegerea studiului.
E bine să apelezi la un profesor de canto pentru că el are multe răspunsuri la întrebări pe care ți le pui și te ajută să treci mai repede peste perioada căutărilor și a cercetărilor despre tine și vocea ta, astfel drumul perfecționării talentului tău poate fi mult mai scurt și mai direct.
Ești liber să-ți alegi varianta studiului, dar să fii foarte precaut cu vocea ta! Nu prea tare, nu prea sus și nu prea mult sunt cele trei interdicții pe care trebuie să ți le impui ca Autodidact!!!
Concluzie
Nu contează ce îți spun prietenii, părinții sau frații despre vocea ta: că e prea pițigăiată sau prea groasă, că e frumoasă sau că ii zgârie pe timpan! Important este ca tu să îți dorești cu adevărat să cânți, muzica să te ardă pe interior și dorința de a cânta frumos într-o bună zi să devină realitate! Așa că, adună-ți forțele pentru că vei porni pe un drum frumos, fără întoarcere, cu multe încercări dar și multe satisfacții.
Nu mai sta pe gânduri! Urmează-ți visul!